Start | Blogg | artiklar | 4 typer av tröjtryck till överdelar som t-shirt, sweatshirt & hoodie
 

4 typer av tröjtryck till överdelar som t-shirt, sweatshirt & hoodie

Är det dags att beställa hem tröjor till företaget, men vet du inte vilken tryckmetod du ska välja?

När du har bestämt dig för att köpa hem profilkläder för den övre delen av kroppen kommer du att märka att utbudet är stort både vad gäller olika typer av klädesplagg, men det finns också olika typer av tryck. Det finns flera varianter på tryck och de är: screentryck, transfertryck, digitaltryck, och sublimeringstryck.


Eftersom utbudet är stort både vad gäller överdelar och typer av tröjtryck är det svårt att veta vilken tryckmetod du ska välja. Olika tryckmetoder lämpar sig bättre för olika typer av klädesplagg och material. 


Är man inte expert på tryck är det svårt att veta vad de olika trycken innebär och vilka egenskaper de har. Därför kommer du i denna artikel få en kort genomgång på de olika tryckmetoderna för att det ska bli enklare för dig att välja rätt tryck när du handlar dina överdelar.

De bästa metoderna för tröjtryck till överdelar som t-shirt, hoodie & sweatshirt

Det främsta du behöver tänka på när du ska välja vilken typ av tryck till era företagströjor är hur mycket färg som krävs för att få trycket på plats. 

 

Det vanligaste trycket som används är screentryck som också är det bästa alternativet för dig som till exempel har köpt en större mängd av T-shirts som ska användas i marknadsföringssyfte av ditt företag. 

 

Sedan kan de olika tryckmetoderna ha olika egenskaper då vissa är mer blanka medan andra är mer matta. Sist men inte minst kan trycken vara mer eller mindre slitstarka. Sublimeringstryck är till exempel den trycksorten du ska välja om du vill att trycket ska hålla under en längre tid och tåla många tvättar. 

 

Förutom de typer av tryckmetoder vi redan nämnt så finns det andra typer av tryck, till exempel tampotryck och brodyr. Men de lämpar sig bättre för andra typer av produkter. Alltså är de bästa tryckmetoderna för klädesplagg olika varianter på screentryck, transfertryck, digitaltryck och sublimeringstryck.

Screentryck för överdelar

Ett av de vanligaste och mest populära trycken att använda på klädesplagg som T-shirts, hoodies, sweatshirts och andra profilkläder är screentryck. Det här är en tryckmetod som är smidigast att använda på kläder av bomull. Dessutom får du bäst resultat om trycket du valt ut är stort.


Första steget mot att få ett screentryck på plats är att ta fram motivet som sedan placeras på en textil som fästs med hjälp av en ram. Motivet på textilen kapas med hjälp av ljusbehandling och emulgeringsmedel. För att få trycket på plats används en färg i taget. Så snart som trycket är på plats behöver det torkas innan klädesplagget kan packas och skickas till dig.


Sedan finns det flera varianter på screentryck. Till exempel screentryckta transfertryck vilket är en metod som används när det är svårt att få trycket på plats. Till exempel på fickor och kepsar. 

Den största fördelen med att välja screentryck är priset och att resultatet blir av hög kvalité. 

Hoodies med screentryckta detaljer på ryggen

Screentryck till hoodies är mycket vanligt förkommande och ger ett motiv som ger ett utseende av kvalité som passar utmärkt för varumärken eller valfria motiv för olika marknadsföringssyften.

Sweatshirt med screentryckt logotyp

Logotyper som screentrycks på en sweatshirt ser mycket bra ut och trycks i de färger du önskar. Sweatshirts är mycket populära plagg för screentryck.

Olika motiv till T-shirts med screentryck

Antalet motiv man kan trycka på en t-shirt är oändliga och den vanligaste metoden för alla dessa tryck är screentryck.

Transfertryck för överdelar

Är du ute efter att fixa tryck på överdelar av tjockare material, till exempel på arbetskläder är transfertryck det bästa alternativet för dina tröjtryck. Men det funkar också bra att använda på tunnare material som T-shirts.


Transfertryck fungerar ungefär som ett screentryck. Enda skillnaden är att du använder ett ark för denna tryckmetod. Tröjtrycket sätts först på en transferbärare som därefter sätts på tröjan med hjälp av en transferpress. I denna metod krävs värme för att trycket ska fästas på plagget.


En förenklad variant på transfertryck är skuren transfer som används för att få fast enklare motiv, till exempel loggor som inte är så detaljrika. Då används en vinylfolie som skärs längs med tryckets konturer och därefter fästs på plagget med hjälp av värme. Skuren transfer, eller skuren folie som metoden också kan kallas går lite snabbare än ett vanligt transfertryck.

Transfertryck för motiv till t-shirts

Transfertryck är en tryckmetod för t-shirts som används till exempel när tryckproduktionen delas upp i kortare serier. Ett scenario för detta är när klubbar som kontinuerligt får nya medlemmar. I dessa fall lagerhålls trycket och man kan snabbt värma på när behov uppstår.

Hoodies med transfertryck

Hoodes med transfertryck kan också vara populära bland idrottsklubbar eller föreningar där behovet av fler beställningar kommer löpande under en längre tidsperiod. Det spelar ingen roll om trycket placeras på ryggen, magen eller någon annanstans.

Sweatshirt med transfertryck

En sweatshirt är ett populärt klädesplagg och även om de inte är lika vanligt med transfertryck som screentryck till en sweatshirt så finns det olika skäl att ända använda transfermetoden. När trycken består av toningar, fotografier eller andra detaljer som gör att screen inte fungerar är transfertryck att rekommendera.

Digitaltryck för överdelar

En tryckmetod som sker 100% med hjälp av datorisering. Om du vill att det ska gå snabbt och om du köper kläder i mindre upplagor är digitaltryck den bästa metoden. Fördelen med denna tryckmetod är att detaljerna i trycket blir tydligare. Den här metoden ger ett tryck av hög kvalité även om motivet är något mer komplicerat.

Digitaltryck är därför ett bra alternativ för tröjtryck. Då man inte använder en fysisk mall blir startkostnaden låg. Däremot blir kostnaden per tröjtryck högre. Det är en orsak till att screentryck och transfertryck är mycket populära. En annan begränsning är att plagget måste bestå till största delen av bomull för att denna metod ska kunna användas.

Sublimeringstryck för överdelar

Sublimeringstryck är det bästa alternativet för dig som vill vara säker på att trycket sitter på plats under en längre tid.  Vid denna tryckmetod går trycket in på ytskiktet av produkten den trycks på. Sublimeringstrycket fästs med hjälp av en skrivare som är utrustad med sublimeringsbläck.

T-shirts och träningströjor av polyester är bra för detta tröjtryck

Något som kan vara bra att veta är att detta tryck gör sig bäst på ljusa plagg av polyester. T-shirt för träning är exempel på ett plagg som kan tillverkas av polyester.