Att synas som företag är viktigt. De loggor och andra tryck som finns på företagets kläder, trycksaker och reklamprylar är det som kunderna minns bäst. Det finns två alternativ om man vill ta fram bra grafik för exempelvis profilkläder. Antingen vänder man sig till en professionell byrå. De kan sina saker men det blir lätt dyrt. För många är ett bättre alternativ att fixa det själv. Men det kan vara svårt att veta vart man ska börja.
Det finns många företag där verksamheten är inriktad på att ta fram loggor och grafik för tryck till företag. Utöver dessa företag finns det mängder med frilansande designers i Sverige som står redo att hjälpa er med det ni behöver. Till detta tillkommer numera även internationella webbplatser som samlar frilansande designers från hela världen. Ett annat alternativ är att göra jobbet själv.
Fördelar och nackdelar
Alla dessa möjligheter har sina fördelar och nackdelar. Det är inte alltid helt enkelt att reda ut vilka dessa är och det är lätt att bli förvirrad när man börjar söka online. Ingen av dessa aktörer kommer basunera ut nackdelarna med sin modell. Det samma gäller de som väljer att snickra ihop sin egen logga. De skriver ofta online kring hur enkelt det är, men nämner inga av fallgroparna.
Vi listar här under de olika vägarna man kan välja och vad man ska tänka på.
Att välja vilket program man ska använda för att förvandla sin design från tanke till verklighet kan vara snårigt. Det finns många alternativ och det handlar till stor del att lägga sig på rätt nivå. De programmen där man har mest frihet och möjligheter är också de där det krävs mest erfarenhet. I kontrast finns det verktyg som guidar en genom processen, men möjligheterna är inte lika stora.
För den som har erfarenhet av att designa loggor och liknande sen tidigare så är Adobe Photoshop och Adobe Illustrator de program som oftast rekommenderas. Dessa program är kraftfulla och man kan skapa fantastiska saker med dom. Det är dock program som kostar att använda. Det kräver även en del erfarenhet för att kunna skapa de där perfekta bilderna.
Men om man är beredd att betala för programmen och har tid att lägga på att lära sig använda dom så är det absolut värt det. Att kunna Illustrator och Photoshop ser bra ut i Cv:t och är definitivt något man kan ha användning för senare. Dessutom finns det många bra guider på exempelvis YouTube som kortar inlärningsperioden.
Samarbeta med Figma
Ett alternativ är Figma. Figma är ett verktyg som man betalar för att använda. Men för pengarna får man möjligheter som många andra program och tjänster saknar. Dels så finns det guider som gör det enkelt att skapa bra grafik. Men det som gör detta verktyg unikt är möjligheten att samarbeta med andra.
Säg att man börjat designa en riktig snygg variant på ens logga som man tänker kommer se bra ut på en mugg. Men man får inte riktigt till det och vill se om en annan person på företaget kan hjälpa en. Man kan stå böjd över personens axel när han eller hon använder programmet. Eller så kan man, som är fallet med Figma, dela projektet med personen. På så vis kan han eller hon hålla på med grafiken i lugn och ro, samtidigt som man själv gör någonting annat.
Flera alternativ som är gratis
Figma sköts helt och hållet i din webbläsare, något som man ser bli vanligare och vanligare. I stället för att ladda ner tunga program som ska installeras på ens enhet, så gör man allt i webbläsaren. Det är goda nyheter för många då det är vanligt att företag begränsar möjligheten att installera tredje parts-programvara på jobbdatorn.
Ett alternativ till verktygen man behöver betala för är Canva. Med Canva så får man ett kraftfullt program där man enkelt kan skapa den grafik man behöver. Om vi säger att företaget behöver en ny logga. Då finns det mängder av mallar att använda sig av, det gör arbetet enkelt och resultatet blir snyggt. Här ser vi dock att det finns vissa begränsningar. Det är enkelt att skapa den grafik man behöver, men friheten och möjligheterna är inte lika stora som med exempelvis Photoshop.
Dessa begränsningar gäller främst den gratis-variant av programmet som finns. Det finns nivåer som man behöver betala för att få använda, men även där är man mer begränsad. Dock är betalvarianterna på Canva väldigt bra och är man inte designer så klarar man sig bra på dessa. Utöver mallar för loggor så finns det mallar för de flesta behov som inkluderas i gratisnivån.
Adobe Express och enklare verktyg
Det finns gott om tjänster och verktyg online där man kan designa utan att det behöver vara särskilt svårt eller ta speciellt mycket tid. Adobe har ett verktyg som de kallar Adobe Express. Det finns som app till smarta telefoner, men även att använda genom webbläsaren.
Adobe Express kan använda gratis eller så kan man betala för en version där mer designmallar är tillgängliga. Hur man gör med detta verktyg, betalar eller ej, kan man avgöra när man testat det ordentligt. Dock är vår erfarenhet att man kan göra riktigt bra grafik utan att betala för tjänsten.
I kontrast till de program och verktyg vi nämnt så här långt, så finns det mer specialiserade tjänster att utnyttja. Det finns gott om verktyg online där man endast kan designa exempelvis loggor. I många fall har de en gratisnivå där man har tillgång till ett antal mallar, men även möjligheten att betala för att få ett större urval. Ett exempel på detta är Shutterstocks Logo Maker.
Oavsett vilket alternativ du väljer så är det lätt att skjuta ett sådant projekt på framtiden. Lite senare, nästa vecka eller någon annan anledning till att inte göra det nu dyker upp för många. Dock är det ju faktiskt så att ju snabbare man har sin grafik färdig, desto snabbare kan man visa upp den för kunder och medarbetare.
Med den här guiden så blir det lätt att välja om man ska låta någon annan designa den grafik man vill ha eller om man tar tag i det själv. Om man gör det själv så är de fem alternativ vi diskuterat en bra utgångspunkt för att få den där grafiken som verkligen syns.