Start | Blogg | artiklar | Vad är vektorgrafik och varför är det ett viktigt format?
 

Vad är vektorgrafik och varför är det ett viktigt format?

När man redigerar en bild på sin dator så sparar man ofta den i JPEG-format eller PNG-format. Det duger bra för de allra flesta användningsområden, speciellt om man ska lägga upp sin bild på sociala medier. Men ska man skicka in grafik som ska gå i tryck så är detta inte filformat som är önskvärda av tryckerierna eller särskilt bra rent tekniskt.

Det finns många olika filformat som man kan använda när man sparar en bild. Ett foto eller någon annan slags bild som man använder vardagligt kan ofta med fördel sparas i JPEG eller PNG. Dessa format anger att bilden är sparad på ett speciellt sätt och att den är komprimerad på ett visst sätt. Det ger en bild som ser bra ut i de flesta sammanhang och som kommer ladda snabbt om man skickar den till någon eller lägger upp den på internet.

Men det är inte i alla sammanhang som dessa format är speciellt bra. Om man ska trycka något så vill man ha en högupplöst bild som inte är komprimerad på det sätt som de nämnda formaten gör. Då är vektorgrafik att föredra.

Vad är vektorgrafik?

Vad vektorgrafik är och hur datorn arbetar med det är väldigt intressant. Dock är det inte så många utanför tryckeribranschen som vill höra om hur grafikkort omvandlar bilder till raster och så vidare. Men det går att förklara vad vektorgrafik är utan att det blir långrandigt eller för detaljrikt. Tänk att man har tagit en bild med sin telefon. I det här exemplet har man tagit en bild på sin katt.

När den visas i 100%-ig zoom, alltså i den storlek som den är tänkt att visas i så är bilden så pass skarp och detaljrik som kameran ger möjlighet till. Idag är kamerorna på telefonerna väldigt bra, så sannolikt är katten skarp och fin. Man ser morrhåren och man ser vart katten tittar. Det är som att titta på ett klassiskt pappersfoto.

Men om du zoomar in, först till 150%, så börjar bilden bli lite suddig. Zoomar man in ytterligare så ser man att bilden är uppbyggd av mängder av små fyrkanter. Dessa fyrkanter kallas pixlar. När man börjar kunna se dessa pixlar så är det svårt att se den söta lilla katten som man såg innan man började zooma.

När man zoomar ut samma bild så kommer man inte se några pixlar. Men man märker snabbt att bilden blir förvrängd. Man ser ganska länge att det är en katt, men den blir svårare och svårare att känna igen. Allt detta beror på hur bilden är skapad och sparad på enheten, telefonen i detta fallet.

Tryckerier behöver bättre teknik än så

Vektorgrafik innebär att datorn arbetar för att grafiken ska se likadana ut oavsett storlek. Zoomar du in kommer du inte se några pixlar. Zoomar du ut så blir grafiken mindre, men den förvrängs inte. Detta ger förutsättningar för att det man vill trycka ser bra ut oavsett vad det är för produkt man beställer. Det ger helt enkelt bäst förutsättningar för ett bra slutresultat.