Start | Blogg | artiklar | Så tvättar du profilkläder så att trycket håller sig snyggt längre
 

Så tvättar du profilkläder så att trycket håller sig snyggt längre

Många har säkert förstört ett och annat plagg i tvätten. Men nu får det vara slut på det

I denna artikel lär du dig nämligen hur du gör för att dina profilkläder med tryck ska hålla så länge som möjligt trots att du tvättar dem gång efter annan.

6 tips för att få trycket på profilkläder att hålla längre

 1. Tvätta dem ut och in.
 2. Tvätta dem i låg temperatur.
 3. Torktumla dem inte.
 4. Töm tvättmaskinen direkt.
 5. Stryk inte på trycket.
 6. Använd ett milt tvättmedel.

Nedan berättar vi mer om de tips vi precis nämnt i större detalj.

1. Tvätta dina profilkläder ut och in

Det är alltid en bra idé att tvätta sina kläder ut och in för då håller utsidan sig snygg längre. Men att tvätta sina profilkläder ut och in är ännu viktigare, inte minst när utsidan har ett tryck som du vill ska hålla så länge som möjligt.

Den största anledningen till att dina profilkläders tryck kan skadas om du inte vänder plagget ut och in är främst för att trycket riskerar att slitas mot tvättummans väggar.

Utöver det kan blixtlås på andra klädesplagg i samma tvätt (såsom jeans) skada trycket på dina profilkläder om du inte vänder profilplaggen ut och in.

2. Tvätta dina profilkläder i låg temperatur

Vanligtvis rekommenderas en tvättemperatur på maximalt 40 grader vid tvätt av profilkläderna. Att tvätta profilkläder i 40 grader är i regel en bra idé, men om du vill vara särskilt rädd om trycket ska du i stället tvätta ditt profilplagg i 30 grader.

Värt att tänka på är att tvättlappen på ditt profilplagg bara uppger maxtemperaturen, så att använda en lägre temperatur är absolut inte fel. 

3. Torktumla inte dina profilkläder

Torktumlaren torkar dina kläder med hård kärlek. Det vill säga; det blir torrt men torktumlaren sliter samtidigt på dina kläder på ett sätt som tvättmaskinen inte gör. För att torka dina profilkläder med tryck rekommenderar vi i stället att du använder dig av hängtorkning.

4. Töm tvättmaskinen direkt

De flesta vet säkert att kläder som inte tas ut ur maskinen direkt riskerar att lukta illa och i regel blir skrynkliga. Det är två stora problem för alla som är tankspridda och glömmer saker, men sanningen är att du som äger profilkläder får stå ut med en nackdel till.

Då plagg som ligger i blöt när de inte tvättas blir skrynkliga finns det risk för att trycket går sönder när du "drar ut" profilplagget. Du ska även ha i åtanke att nya profilplagg med tryck ofta klibbar samman och riskerar att inte kunna slätas ut igen utan att trycket skadas.

5. Stryk inte direkt på trycket

Om du stryker direkt på ditt profilplagg med tryck finns det risk för att trycket smälter. Av den anledningen måste du skydda plagget lite extra om du vill kunna stryka det.

Att vända ditt plagg med tryck ut och in och sedan stryka det är en bra idé, men om du är särskilt rädd om trycket är det bäst att ha en kökshandduk mellan strykjärnet och klädesplagget medan du stryker det. En ytterligare bra försiktighetsåtgärd är att stryka på låg värme.

6. Använd inte ett för starkt tvättmedel

Starka tvättmedel som innehåller blekmedel ska du undvika då de kan skada dina profilkläder med tryck. Förslagsvis ska du använda ett milt tvättmedel med miljömärkning för att således maximera möjligheterna för att trycket ska hålla så länge som möjligt. 

Så tvättar du dina profilkläder - steg för steg

 1. Sortera dina profilkläder

Vita profilkläder ska vara i en tvätt, och mörka i en annan. Om du blandar mörka och ljusa profilkläder finns det nämligen risk för att alla plagg missfärgas och att märkningen skadas, i synnerhet om plaggen är nya.

 1. Läs tvättråden

Som vi tidigare nämnt är det viktigt att du inte tvättar dina profilkläder för varmt. 30 grader räcker i regel även om det maximala gradantalet är 40 grader enligt profilklädernas tvättlappar.

 1. Töm kläderna på saker

I nästa steg ska du ta bort alla skärp, eventuella namnbrickor och tömma alla fickor. De kan nämligen skrapa mot och skada dina profilkläder. Du ska även se till att vända alla profilplagg ut- och in, främst för att skydda trycken.

 1. Dosera tvättmedlet

Dosera tvättmedlet enligt instruktionerna på förpackningen, och se till att använda ett milt tvättmedel. Du ska även se till att du använda blekande tvättmedel på ljusa profilkläder och kulörtvättmedel på mörka profilkläder. 

Det är nämligen så att kulörtvättmedel göra ljusa plagg fula och dassiga, medan vittvättmedel gör svarta plagg gråa. 

 1. Ställ in maskinen

Tvättmaskinen ska köra ett skonsamt tvättprogram när du tvättar profilkläder. 

 1. Torka dina profilkläder

Ta ut tvätten direkt, hängtorka dina profilkläder och använd inte torktumlaren. Du ska inte heller stryka dina profilkläder över trycket då det således riskerar att skadas.