Material och skötsel

BOMULL 

Bomullen kommer ursprungligen från en 1-2 meter hög buske, bomullsplantan, som odlas i varma och fuktiga platser på jorden. Fibrerna till bomullen kommer från frökapseln som blir som en vaddtuss när den är "mogen". Fibrerna samlas in, bearbetas till tråd och vävs till olika bomullstyger. Bomull är det vanligaste materialet i våra kläder. Bomull tar lätt upp fukt och det är därför som bomull känns skön på kroppen. Tyger gjorda av bomull kallas olika saker: manchester, frotté och jeans är några exempel. Eftersom bomull är oelastisk skrynklar den lätt. Bomull är slitstarkt och klarar ganska höga temperaturer utan att skadas. 

 • Bomull kan strykas på strykjärnets högsta temperatur 
 • Bomull kan tvättas i maskin i 90 grader utan att skadas 
 •  

 

LIN

Lin kommer från början ifrån stjälkar från linblomman. En ganska oansenlig ca. 80 centimeter hög, blå blomma som man också odlar i Sverige. Stjälkarna behandlas ganska hårdhänt så att allt utom fibrerna rensas bort. Därefter behandlas fibrerna så att de blir mjuka och behagliga att ta på. Linet blir till ett slitstarkt, ganska styvt, men också glansigt och blankt, tyg som användes mycket till dukar och sängkläder förr. Styvheten gör att linnet skrynklas ganska lätt. Tyg av lin kallas linne, och det är bl.a. därför man pratade om "sänglinne", och "linneskåp" (där sänglinnet förvarades) förr i världen. Numera är det lika vanligt att man har lin tillsammans med andra fibrer när man tillverkar kläder som att man väver dukar och handdukar av linet. 

 • Lin kan strykas på strykjärnets högsta temperatur 
 • Lin bör tvättas i maskin i maximalt 60 grader utan att skadas 

 

ULL 

Ull kommer ursprungligen från får, men man använder även ull från lamadjur, hundar, getter och andra långhåriga djur i textiltillverkningen. De trådar man får från ullen brukar man spinna till garn som man sedan stickar till olika klädesplagg eller väver t.ex. bonader och mattor med. Ull har en stor "absorbtionsförmåga", och det betyder att det kan suga åt sig stora mängder vätska som vatten och svett. Tröjor, vantar, sockar osv. av ull har alltid varit populära bland fritidsfolk eftersom ylle är varmt även när det är blött. När yllet är torrt är det litet "krusigt" och innehåller mycket luft. Det i sin tur innebär att den instängda luften inuti yllet isolerar kroppen under yllet bra så man håller sig varm. Tyvärr kliar ofta ylle litet grann om det ligger direkt mot bar hud som är ovan vid ylle. Eftersom ylle är så elastiskt skrynklar det aldrig. 

Ull är ett temperaturkänsligt material för om temperaturen är för hög vid tvätt krymper plaggen och blir oanvändbara. 

 • Ull bör maximalt strykas på medeltemperatur, och utan ånga från strykjärnet. 
 • Ull bör inte tvättas alls i maskin utan skall helst handtvättas med schampo istället för vanligt tvättmedel. Det finns tvättmaskiner med speciellt läge för ylletvätt. 


Hur handtvättar man ylleplagg?

Tvätta plagget för hand i ljummet vatten. Skölj minst tre gånger i vatten. Kläm ut vattnet (vrid inte). Lägg plagget plant på en ren handduk när det skall torka, gärna på värmegolv. Forma plagget som du vill att det skall se ut när det är torrt. Lägg gärna en handduk över plagget också. Det kommer ta en stund för det att torka. Byt gärna handdukar efter några timmar. När plagget är nästan torrt kan du hänga det över något för att det skall bli riktigt torrt, en stolsrygg t.ex. Se bara till så att det inte finns en skarp kant som trycker mot plagget, det kommer att synas när plagget är torrt. 

 

Silke

Silkestråden kommer från den kokong som silkesmasken spinner runt sig innan den förpuppas och blir en silkesfjäril. Man lägger kokongerna i varmvatten så att limmet som håller ihop kokongen smälter och man får grepp om tråden. En enda kokong innehåller 700–1100 meter mycket fin silkestråd. Den silkestråden går sedan att väva till ett tyg som heter siden, ett blankt, tunnt tyg. Tyget skrynklar sig väldigt lätt eftersom siden är helt oelastiskt. Precis som ylle suger sidentyg gärna åt sig vatten och är varmt även när det är blött, men inte lika mycket som ylle. Till skillnad från konstfibrer andas siden helt naturligt och produkter i siden är både vackra, lättskötta och lyxiga. Varma på vintern och svala på sommaren. 

 • Siden skall strykas på mellantemperatur, gärna på avigsidan. Det bästa är att låta sidenet först halvtorka efter tvätt och sedan stryka det. 
 • Siden ska handtvättas med schampo i maximalt 30 graders temperatur. 

 

Konstfiber

Konstfiber är fiber som vi människor tillverkat. Oftast är det någon variant av plast som: nylon som används i strumpbyxor, lycra som används i sockar och badkläder eller fleecetyg man tillverkar av begagnade PET-flaskor. Konstfibrer är rätt tåliga, men t.ex. de som baseras på plast tar väldigt lätt eld och smälter lätt under ett strykjärn. 

 • Om du är osäker, stryk på lägsta temperaturen. Det är lätt att man smälter konstfibrer med strykjärnet. 
 • Tvätta inte över 60 graders temperatur om du inte helt säkert vet att tyget klarar högre temperatur än så. 

Vilka olika konstfibrer finns det?

Det här är inte alla konstfiber, utan ett urval av de allra vanligaste. Det är sällan ett tyg består helt av konstfiber. Vanligtvis blandar man in olika konstfiber i tyg av naturfiber för att göra tyget mer stryktåligt, skrynkelfritt eller helt enkelt för att det skall bli billigare än om plagget bestod till 100% av naturfiber. 


Polyester 

Polyester är stark, skrynklar inte och håller formen bra. Polyester blandas ofta med ull-, bomull- och viskosfibrer. Polyestertyger är lättskötta tyger som knappt behöver strykas. och kan tvättas i 60 grader. Kläder av polyester är lämpliga när det krävs bra fukttransport och/eller god nötningstålighet, t.ex. i träningskläder. 

Fleece är ett konstfibertyg som oftast används till plädar och fritidskläder. Materialet tål inte hög värme och skall inte torkas i torktumlare. Fleecematerial är tillverkat av 100% polyester och det är töjbart, mjukt och varmt samt lätt att tvätta. Råvaran till fleecetyg kommer ibland från återvunna PET-flaskor. 


Polyamid 

Polyamid eller nylon är den mest kända syntetiska fibern, och tillverkas av olja. Polyamid är starkt, skrynklar lite och bleks lätt av solljus. Polyamid kan tvättas i 60 grader. Polyamid är både elastisk och tål slitage bra. Den absorberar lite fukt och är snabbtorkande. Andra kända polyamidvarianter är: kevlar, nomex och kermel. 


Elastan 

Elastan, som också heter Lycra, är en mycket töjbar och elastisk syntetfiber och kombineras alltid med andra material. Den har mycket god töjbarhet, upp till 700 % och ger tyget en bra formstabilitet, följsamhet och elasticitet. Elastan används till exempel i: byxor, tröjor och baddräkter. Den är tvättbeständig och tål både värme och svett. 


Akryl 

Akryl är en av de vanligaste syntetiska fibrerna, inte lika stark som de övriga men tål solljus mycket bra. Akryl har utvecklats för att likna ull. Akryl är däremot känslig för värme vid tvätt och strykning och akrylplagg får ofta "noppor" på ytan. Akryltyg shelst tvättas i 30 grader men tål upp till 40 graders temperatur. 


Viskos 

Viskos kallades förut rayon. Det är en fiber som tillverkas av cellulosa från gran eller andra barrträd. Viskos tar lätt upp fukt och är behaglig att ha på sig. Obehandlad skrynklar den och krymper i tvätt. Viskos blir oftast rent i 40 grader då smutsen lossnar lätt, men tål högre temperaturer. 


Polypropylen 

Polypropylen är en fiber med mycket låg vikt men god styrka. Den har dålig elasticitet och ingen fuktupptagning. Den används bland annat i plagg som ska transportera ut fukt eftersom den själv inte absorberar fukten. 


Acetat 

Acetat är en kemisk förening mellan cellulosa och ättiksyra. Acetatfibrerna är starkare än viskos, och krymper mindre vid tvätt men suger åt sig mindre fukt och har sämre värmeisolering. Acetat används traditionellt som foder i kavajer och klänningar. 


Lyocell 

Lyocell tillverkas av samma råvara som viskos men med mer skonsamma kemikalier för miljön. Det är en relativt ny fiber som kan tilldelas en mängd olika utseenden och egenskaper från silkes- till bomullsliknande. Fibern är stark och tvättålig med liten risk för krympning.